В края на м.юли 2020 г. представители на Европейския информационен център „Европа директно” – Шумен се включиха в международната гражданска конференция „Граждански размишления върху бъдещето на Европа“ в Арбанаси, Велико Търново. Организатор на събитието беше Европейски информационен център „Европа Директно“ – Велико Търново, с участието и на други центрове от мрежата „Европа Директно“ – България.

В продължение на 3 дни повече от 100 участници от цяла Европа обсъждаха заедно основните въпроси на днешния ден и бъдещето на ЕС. Засегнатите теми бяха: Европейски зелен пакт, цифрова Европа, глобализация и миграция, социална Европа, икономически и паричен съюз, финанси на ЕС, отбрана на ЕС.

Поздрав към участниците изпрати Председателят на Европейския парламент –Давид-Мария Сасоли, който заяви, че включването на гражданите и широк кръг от заинтересовани страни на европейско, национално, регионално и местно ниво ще бъде ключов елемент от Конференцията за бъдещето на Европа, която се очаква да стартира в идващите месеци.

Послания онлайн отправиха българският евродепутат Ева Майдел и пълномощният министър на председателстващата в момента Съвета на ЕС Германия – Йорк Шуграф, който заяви: „Будното гражданско общество е важно за демократичните страни на ЕС, за да върви Европа в правилната посока“.

Кметът на гр. Велико Търново – Даниел Панов лично посети конференцията и поздрави участващите с добре дошли в старопрестолната столица, като изрази възхищението си от това колко млади хора се загрижени за бъдещето на Европа и призова всички европейци да бъдем обединени, защото само заедно можем да се справим с предизвикателствата, които ни предстоят.

Дискусия провокира темата на проф. д-р Калоян Симеонов от Екип „Европа” – „Европейският Съюз и Еврозоната – какво да очакваме от „новото нормално”?

Тридневните дебати завършиха с препоръки относно зелената сделка на ЕС, миграцията, демокрацията и идеи за устойчивостта.

Подробности за събитието можете да намерите на специалната фейсбук страница Проект FuturEU