С присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г., кирилицата бе приета като третата официална азбука в европейското семейство, наред с латинската и гръцката азбуки.
Азбуката ни е един от ценните и устояли на времето културни приноси на България в наследството на Европа. Гордеем с това, че едни от най-добрите произведения на европейската литература са написани с нашата азбука.

Преди дни център „Европа директно” към сдружение „Алдора” и Народно читалище „Боян Пенев – 1949 г.” – гр. Шумен започнахме, заедно с вас, викторина, свързана с българската литература.
Радваме са днес да обявим резултатите:
Верни отговори на всички 5 въпроса са дали: Елисавета Великова, Теди Атанасова и Теменуга Христова. Те ще получат ваучер за книги на стойност 50 лв. На 4 въпроса е отговорила Маргарита Чавдарова. Тя ще получи ваучер за книги на стойност 40 лв. По два верни отговора са дали Даниела Йорданова и Гери Бъчварова. Те ще получат ваучер за книги на стойност 30 лв. Ваня Илиева, Веска Ламбова, Грозданка Марчева, Методи Недков, Нели Марчева, Румяна Тодорова и Сузана Пенчева са дали по 1 верен отговор. Те ще получат ваучер за книги на стойност 20 лв.
Честито!
Молим ви, след 15 май да се свържете с нас на тел. 0887740105, за да се уточним за времето и мястото на връчване на наградите.
Желаем ви светлина и вдъхновение в Деня на Кирил и Методий!