Ре-стартирането на „Европа директно” – Шумен от ново поколение се проведе на 8 юни на ул. „Оборище” 6.

Участие в откриването взе Бойко Благоев от Представителството на  Европейската комисия в България. Приветствия поднесоха заместник-кметът по икономическо развитие на община Шумен Росица  Антонова и заместник областният управител Сашо Евлогиев. Областният управител Валентин Александров изпрати поздравителен адрес. Поканени бяха представители на организации партньори на сдружение АлДоРа и множество уважавани граждани, дали своя принос в развитието на града. Сред гостите бяха партньорски организации от Търговище и участници в обмен по програма „Еразъм+” от Испания, Латвия и Румъния.

На церемонията бяха връчени годишните награди „Млади европейци за развитие” за 2020 г.

Наградата се връчва за втора поредна година за да отличи млади хора с европейски дух, доброволчески ентусиазъм и вдъхновени инициативи за Европа.

Годишната награда „Млади европейци за развитие” за 2020 г. получиха:

СУ „Йоан Екзарх Български” – Шумен за подготвения от иновативни класове от начална степен Еко-вестник и дигитални книги за Деня на Европа. „Малкото вестниче” дава широко поле за размисъл за „големите идеи” на „малките човеци”, които дадоха своя принос за опознаването и разбирането на Европа и нейните ценности. Училището развива и дейност като посланик на Европейския Парламент от 2018 г.

I СУ „Свети Седмочисленици” – Търговище за он-лайн инициативата на младшите посланици на Европейския Парламент „Младите на Европа срещу Ковид 19”. Младежите записаха   послания в клипове, чрез които изразиха позицията си за сложната ситуация около пандемията и се опитаха да окуражат хората. Училището развива дейност и като посланик на ЕП от 2017 г.

Катедра  „Визуални изкуства, теория и методика“ на ШУ „Епископ Константин Преславски“ за проведения пленер и представената виртуална изложба на студенти и преподаватели „Кауза природа”, свързани с водещия приоритет на Европейската комисия – „Европейски зелен пакт”.

Събитието отбеляза и Европейската година на железопътния транспорт с участието на деца от детска градина „Братя Грим” и танцов състав „Луди млади“ към шуменското СУ „Сава Доброплодни“.

Представено беше и новото лого на „Европа директно” – Шумен.

Обявено беше, че откриващото събитие има и втора част – пътуване по линията Търговище – Шумен – Каспичан. В него ще се включат деца, които никога не са пътували с влак. Те, заедно със своите родители ще потеглят в образователен вагон и ще научат повече за влаковете, за опазването на природата, за ценностите на Европа.

А доброволци ще поговорят по тези теми с пътниците във влака и на ЖП-гарите.