Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com
Начало/#EU2020PT Португалия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС за слеващите 6 месеца

#EU2020PT Португалия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС за слеващите 6 месеца

2021-01-12T22:06:10+02:00януари 5, 2021|Categories: Без категория|

В момент, в който Европа се сблъсква с тежките социално-икономически последици на пандемията от COVID-19, Португалия застава начело на Съвета на ЕС с намерение да постави като приоритет възстановяването.

Португалският министър-председател Антониу Коща представи програмата на председателството на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли на 2 декември 2020 г.

Предвид сложните времена акцентът е върху развитието на устойчива, социална, зелена, цифрова и глобална Европа. Мотото на председателството е: „Време е за резултати: справедливо, зелено и цифрово възстановяване“.

Сред приоритетите на португалското председателство е постигане на напредък по двойния преход – климатичен и дигитален.

Португалия планира и среща на върха на седми и осми май в Порто, посветена на социалните въпроси, на която се очаква страните членки на поемат ангажимент за развиване на социалните права на европейците.

Португалия ще трябва същевременно да продължи работа по някои от приоритетите на предишното германско председателство: бъдещето на отношенията между ЕС и Великобритания, напредъка в борбата срещу климатичните изменениядългосрочния бюджет на ЕС и плана за възстановяване от кризата.

Португалия започва четвъртото си председателство на Съвета на ЕС. На 1 януари страната отбелязва 35 години от присъединяването си (заедно с Испания).

Допълнителна информация

Споделете новината. Изберете желаната платформа: