Европейската комисия и върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност представиха днес предложението, на което ще се основава новата стратегия с Африка.

 Съобщението съдържа предложения за засилване на сътрудничеството посредством партньорство в пет ключови области: екологичен преход; цифрова трансформация; устойчив растеж и работни места; мир и управление; както и миграция и мобилност. Въз основа на този документ Европа ще започне дискусии с африканските партньори за нова съвместна стратегия, която ще трябва да бъде одобрена на срещата на върха между Европейския съюз и Африканския съюз през октомври 2020 г.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Днешната стратегия с Африка е пътната карта за постигане на напредък и за преминаване на нашето партньорство на следващото ниво. Африка е естественият партньор и съсед на Европейския съюз. Заедно можем да изградим едно по-благополучно, по-мирно и по-устойчиво бъдеще за всички. 

Жозеп Борел, върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за по-силна Европа на световната сцена, заяви: Част от бъдещето на Европа зависи от Африка. За да посрещнем общите за нас предизвикателства, се нуждаем от това Африка да е силна, а Африка има нужда Европа да е силна. От засилването на нашето вече доста задълбочено партньорство в области като мира и стабилността, бедността и неравенствата, тероризма и екстремизма можем само да спечелим. Нашите два континента се нуждаят един от друг, за да се укрепят и самостоятелно, и взаимно и за да реализират своята обща цел за един по-добър свят, воден от основан на правила международен ред.

Европейският комисар по въпросите на международните партньорства Юта Урпилайнен заяви: С предложените пет области на партньорство, изградено на база на общите ни интереси и ценности, заедно Африка и Европа ще водят процеса на екологична и цифрова трансформация и ще популяризират устойчивите инвестиции и работни места. В момента за мен е от ключово значение да гарантирам, че стратегията с Африка е в ръцете на младите хора и жените, тъй като отговаря на техните стремежи.

Подновеното сътрудничество във връзка с днешното предложение за партньорство в рамките на петте области ще се основава на постоянен диалог с африканските партньори, който ще бъде засилен преди следващата среща на високо равнище между ЕС и АС в Брюксел през октомври 2020 г. с оглед на това да се определят съвместни стратегически приоритети за следващите години.

Отправените предложения се основават на все по-динамичните отношения между ЕС и Африка. С 6-ата среща на високо равнище между Африканския съюз и ЕС, както и с приключването на преговорите по новото споразумение за партньорство между ЕС и групата на държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн 2020 година ще бъде решаваща за постигането на амбициозната ни цел за едно още по-задълбочено партньорство с Африка — нашият естествен партньор.

Партньорството следва да се основа