Европейската комисия и върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност представиха днес предложението, на което ще се основава новата стратегия с Африка.

 Съобщението съдържа предложения за засилване на сътрудничеството посредством партньорство в пет ключови области: екологичен преход; цифрова трансформация; устойчив растеж и работни места; мир и управление; както и миграция и мобилност. Въз основа на този документ Европа ще започне дискусии с африканските партньори за нова съвместна стратегия, която ще трябва да бъде одобрена на срещата на върха между Европейския съюз и Африканския съюз през октомври 2020 г.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Днешната стратегия с Африка е пътната карта за постигане на напредък и за преминаване на нашето партньорство на следващото ниво. Африка е естественият партньор и съсед на Европейския съюз. Заедно можем да изградим едно по-благополучно, по-мирно и по-устойчиво бъдеще за всички. 

Жозеп Борел, върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за по-силна Европа на световната сцена, заяви: Част от бъдещето на Европа зависи от Африка. За да посрещнем общите за нас предизвикателства, се нуждаем от това Африка да е силна, а Африка има нужда Европа да е силна. От засилването на нашето вече доста задълбочено партньорство в области като мира и стабилността, бедността и неравенствата, тероризма и екстремизма можем само да спечелим. Нашите два континента се нуждаят един от друг, за да се укрепят и самостоятелно, и взаимно и за да реализират своята обща ц