Тя не е обвита с европейското знаме и е почти толкова невидима, колкото и коронавирусът. За европейската помощ за българското здравеопазване, граждани и икономика се говори малко, но не защото я няма.

От началото на кризата Европейският съюз (ЕС) даде възможност на България да ползва почти 4 милиарда лева, за да си помогне за здравната система и икономиката, върна стотици българи, закъсали по света, съдейства за осигуряването на маски и облекла за медиците, но в официалната комуникация на българските власти ролята на ЕС често се пропуска.

Както казваше бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер един от най-големите проблеми на Европа е, че лидерите говорят едно в Брюксел и друго, когато се приберат у дома – хвърлят вината за неудачите на ЕС, а успехите приписват на себе си.

След последната среща на върха на ЕС на 26 март премиерът Бойко Борисов заяви, че “към днешна дата всяка държава си решава сама въпросите”, както и че “първи ще се спасят от еврозоната”, докато България, която не може да печата пари заради валутния борд, се намира в особено трудно положение. Финансовият министър Владислав Горанов каза по повод помощта от ЕС, че не става въпрос за нови пари, а за “нашите пари” от еврофондовете.

От 13 март в България е в сила извънредно положение заради пандемията от коронавирус. До четвъртък сутрин 449 души са заразени. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Разрастването на пандемията в целия свят можете да проследите в реално време тук.

В тази ситуация България обаче далеч не е оставена без европейска подкрепа. Ето няколко примера с европейско авторство.

Маски за медиците, респиратори за интубираните
На 27 март българското правителството одобри договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура.

1,2 милиона маски и 50 респиратора за общо 2,9 млн. евро (5,8 милиона лева) ще бъдат платени изцяло с пари от Европейския фонд за регионално развитие, след като Европейската комисия разреши непохарчените пари по европейските програми да се насочат за справяне с кризата.

Еврофондовете и икономическият пакет за бизнеса
Една от първите инициативи на Европейската комисия, одобрена миналата седмица на извънредни заседания на евроинституциите, беше освобождаването на 8 милиарда евро бюджетни резерви и 29 млрд. неизразходвани средства от структурните и Кохезионния фонд, които страните членки да използват за икономическа помощ за бизнеса и за здравните си системи.

Програмата е наречена Инвестиционна инициатива за отговор на коронавируса и позволява 37 млрд. евро, авансово изплатени на стр