Тя не е обвита с европейското знаме и е почти толкова невидима, колкото и коронавирусът. За европейската помощ за българското здравеопазване, граждани и икономика се говори малко, но не защото я няма.

От началото на кризата Европейският съюз (ЕС) даде възможност на България да ползва почти 4 милиарда лева, за да си помогне за здравната система и икономиката, върна стотици българи, закъсали по света, съдейства за осигуряването на маски и облекла за медиците, но в официалната комуникация на българските власти ролята на ЕС често се пропуска.

Както казваше бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер един от най-големите проблеми на Европа е, че лидерите говорят едно в Брюксел и друго, когато се приберат у дома – хвърлят вината за неудачите на ЕС, а успехите приписват на себе си.

След последната среща на върха на ЕС на 26 март премиерът Бойко Борисов заяви, че “към днешна дата всяка държава си решава сама въпросите”, както и че “първи ще се спасят от еврозоната”, докато България, която не може да печата пари заради валутния борд, се намира в особено трудно положение. Финансовият министър Владислав Горанов каза по повод помощта от ЕС, че не става въпрос за нови пари, а за “нашите пари” от еврофондовете.

От 13 март в България е в сила извън