Хиляди мигранти и хора, търсещи убежище, се струпаха на границата между Гърция и Турция в началото на март, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да спазва сключения с ЕС договор за мигрантите от 2016 г. и ще отвори пътя им към Европа. Със споразумението Турция бе поела ангажимент да ограничи миграционния поток през страната в замяна на финансиране от 6 млрд. евро от ЕС.

Депутатите дискутираха ситуацията и отговора на ЕС по време на пленарната сесия на 10 март. Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон взе участие от името на Комисията, а Николина Бърняц представляваше хърватското председателство на Съвета.

„През последните дни наблюдавахме много опасния подход на президента на Турция, който използва уязвими хора, за да извлече изгоди за себе си и своята политика“, заяви Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания).

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) призова за започването на диалог с Турция и за „деескалация на ситуацията на турско-гръцката граница“.

Илва Йохансон се съгласи: „Ние трябва да продължим диалога. Трябва да деескалираме реториката и нарасналото напрежение. Това включва намирането на път напред с Турция. Нашите канали за комуникация с Турция остават отворени и активни“.

Някои депутати заявиха, че ЕС трябва да използва сит