Хиляди мигранти и хора, търсещи убежище, се струпаха на границата между Гърция и Турция в началото на март, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да спазва сключения с ЕС договор за мигрантите от 2016 г. и ще отвори пътя им към Европа. Със споразумението Турция бе поела ангажимент да ограничи миграционния поток през страната в замяна на финансиране от 6 млрд. евро от ЕС.

Депутатите дискутираха ситуацията и отговора на ЕС по време на пленарната сесия на 10 март. Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон взе участие от името на Комисията, а Николина Бърняц представляваше хърватското председателство на Съвета.

„През последните дни наблюдавахме много опасния подход на президента на Турция, който използва уязвими хора, за да извлече изгоди за себе си и своята политика“, заяви Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания).

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) призова за започването на диалог с Турция и за „деескалация на ситуацията на турско-гръцката граница“.

Илва Йохансон се съгласи: „Ние трябва да продължим диалога. Трябва да деескалираме реториката и нарасналото напрежение. Това включва намирането на път напред с Турция. Нашите канали за комуникация с Турция остават отворени и активни“.

Някои депутати заявиха, че ЕС трябва да използва ситуацията, за да постигне напредък по реформата на общите правила за предоставяне на убежище. Други поискаха ревизиране на договора с Турция.

„Ситуацията на външните ни граници е неприемлива“, заяви Николина Бърняц от името на Съвета. В същото време тя каза, че „очакванията ни са Турция да продължи с пълното прилагане на общото изявление от 2016 г.“

Илва Йохансон също подчерта, че споразумението с Турция остава валидно. „Ситуацията на външната граница с Турция е тревожна. Но трябва да кажа, че това не е 2015 г.“, заяви еврокомисарят. През 2015 г. повече от един милион мигранти пристигнаха в Европа.

„Ние сме много по-добре подготвени да се справим със ситуацията, защото знаем по-добре какво да очакваме“, каза г-жа Йохансон. Тя посочи, че ЕС е подсилил агенцията за външните граници Фронтекс и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и че има по-голяма готовност на страните членки да си сътрудничат.

Парламентът прие през ноември 2017 г. резолюция, призоваваща за реформиране на правилата за предоставяне на убежище в ЕС с цел подобряване на готовността за посрещане на мигранти, осигуряване на солидарност и справедливо разпределение на отговорността между страните в ЕС.

Парламентът одобри през 2019 г. законодателство за укрепване на Европейската гранична и брегова охрана, за да бъдат по-добре защитени външните граници на ЕС.