Д-р Айсун Османова: Необходимо е да се отворят центрове за създаване на ваксини

Младият лекар одобрява предложените от Европейската комисия ваксинационни паспорти

Денят на Европа, 9 май за поредна година минава в условията на глобална пандемия. Европейският съюз непрестанно търси варианти да се справи с кризата и към момента единственото решение се оказват ваксините.

В стремежа си да подобрят информираността на гражданите, младшите посланници на Европейския парламент към Първо СУ “Свети Седмочисленици” в Търговище, подкрепени от Информационен център „Европа Директно“ – Шумен подеха кампания, в която проведоха интервюта с различни здравни специалисти.

Разговорът по-долу е на Гюлиз Хасанова от 11.б клас. Тя се срещна с д-р Айсун Османова, която специализира педиатрия и работи в МБАЛ – Търговище. Д-р Османова е завършила медицина във МУ – Варна през 2019 г. Работила е за кратко в Разград, а по време на пандемията има повече от два месеца стаж в Ковид отделения.

Д-р Османова, съгласна ли сте, че ваксините срещу COVID-19 са единственото решение на проблема с пандемията?

Да, смятам че те са единственото правилно решение в този момент. Две са възможностите да добием имунитет – естествен имунитет се получава, когато прекараме заболяването, а ваксините ни осигурявт изкуствена защита. И с това кръгът се затваря.

Истината е, че дори при прекарана вирусна инфекция, имунитетът не е дълготра