Дискусията в Парламента на 10 март бе посветена на предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за размера и структурата на дългосрочния бюджет на ЕС, което не получи подкрепа от държавните ръководители в ЕС на срещата им на 20-21 февруари.

Г-н Мишел заяви пред депутатите, че ще продължи консултациите с държавите членки, за да направи оценка „кога ще е възможно да се върнем за нова среща на върха“ и се ангажира да поддържа пряк контакт с Парламента по темата.

Повечето депутатите определиха предложението на Шарл Мишел като недостатъчно амбициозно и посочиха, че настоящите предизвикателства показват, че Европа се нуждае от бюджет, който ѝ позволява да действа и да реализира очакванията на гражданите.

Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия), член на преговорния екип на Парламента за дългосрочния бюджет, заяви: „Вероятно е добре, че Съветът не постигна споразумение. Европейският парламент нямаше да може да одобри споразумение, което влиза в противоречие с интересите на гражданите. Лидерите на ЕС излизат с красиви думи и цели, но когато се стигне до подкрепянето на тези цели с финансови ресурси, те не го правят“.

Лидерът на група