Дискусията в Парламента на 10 март бе посветена на предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за размера и структурата на дългосрочния бюджет на ЕС, което не получи подкрепа от държавните ръководители в ЕС на срещата им на 20-21 февруари.

Г-н Мишел заяви пред депутатите, че ще продължи консултациите с държавите членки, за да направи оценка „кога ще е възможно да се върнем за нова среща на върха“ и се ангажира да поддържа пряк контакт с Парламента по темата.

Повечето депутатите определиха предложението на Шарл Мишел като недостатъчно амбициозно и посочиха, че настоящите предизвикателства показват, че Европа се нуждае от бюджет, който ѝ позволява да действа и да реализира очакванията на гражданите.

Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия), член на преговорния екип на Парламента за дългосрочния бюджет, заяви: „Вероятно е добре, че Съветът не постигна споразумение. Европейският парламент нямаше да може да одобри споразумение, което влиза в противоречие с интересите на гражданите. Лидерите на ЕС излизат с красиви думи и цели, но когато се стигне до подкрепянето на тези цели с финансови ресурси, те не го правят“.

Лидерът на групата на С&Д в Парламента Ираче Гарсия Перес (Испания) заяви: „За предпочитане е да няма споразумение (за бюджета на ЕС – бел. ред.), отколкото да има лошо споразумение“.

Европа трябва да разполага с инструментариум за действия

Депутатите изтъкнаха, че настоящите предизвикателства изискват Европа да има финансов капацитет за намирането на общи решения.

Лидерът на групата „Обнови Европа“ Дачиан Чолош (Румъния) заяви, че дългосрочният бюджет може да помогне за облекчаване на ефекта от коронавируса върху бизнеса: „Европейският бюджет трябва да изиграе ролята си на инвестиционен лост, който да задвижи отново икономиката“.

Г-н Чолош посочи също така във връзка с кризата на гръцко-турската граница: „Нашата политика за сигурност на границите и солидарност означава, че (Агенцията на ЕС за граничен контрол) Фронтекс се нуждае от достатъчно ресурси и от бюджет, който създава условия за истинска солидарност на терен“.

Председателят на бюджетната комисия Йохан Ван Овертфелд (ЕКР, Белгия) се обяви срещу намаляването на средствата за отбрана и за изследвания: „Ако има област, в която ЕС трябв