Европейската комисия работи денонощно, за да подкрепя държавите — членки на ЕС, и да засили международните усилия за забавяне на разпространението на COVID-19.

Нов пакет за помощ от ЕС

За да се подобрят глобалната готовност, предотвратяването и ограничаването на разпространението на вируса, днес Комисията обяви нов пакет за помощ в размер на 232 милиона евро. Част от тези средства ще бъдат разпределени незабавно за различни сектори, а останалите ще бъдат отпуснати през следващите месеци.

„С продължаващото увеличаване на броя на случаите на лица, заразени с вируса, общественото здраве е основният приоритет. Независимо дали става въпрос за подобряване на готовността в Европа, Китай или другаде, международната общност трябва да работи заедно. Европа е тук, за да играе водеща роля“, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Янез Ленарчич, комисар по въпросите на управлението при кризи и координатор на операциите на ЕС за реагиране при извънредни ситуации, заяви: „След като вече загинаха над 2600 души, нямаме друг избор освен да се подготвим на всички равнища. Нашият нов пакет за помощ ще подкрепи Световната здравна организация и ще предостави целево финансиране, за да се гарантира, че страните с по-слаби здравни системи не са забравени. Целта ни е да ограничим епидемията в световен мащаб“.

Подкрепа за държавите членки

Вследствие на събитията в Италия Комисията засилва подкрепата си за държавите членки във връзка с текущата работа по планирането на готовността, действията при извънредни ситуации и за реагиране.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „С оглед на бързо променящата се ситуация имаме готовност да увеличим помощта