Европейската комисия работи денонощно, за да подкрепя държавите — членки на ЕС, и да засили международните усилия за забавяне на разпространението на COVID-19.

Нов пакет за помощ от ЕС

За да се подобрят глобалната готовност, предотвратяването и ограничаването на разпространението на вируса, днес Комисията обяви нов пакет за помощ в размер на 232 милиона евро. Част от тези средства ще бъдат разпределени незабавно за различни сектори, а останалите ще бъдат отпуснати през следващите месеци.

„С продължаващото увеличаване на броя на случаите на лица, заразени с вируса, общественото здраве е основният приоритет. Независимо дали става въпрос за подобряване на готовността в Европа, Китай или другаде, международната общност трябва да работи заедно. Европа е тук, за да играе водеща роля“, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Янез Ленарчич, комисар по въпросите на управлението при кризи и координатор на операциите на ЕС за реагиране при извънредни ситуации, заяви: „След като вече загинаха над 2600 души, нямаме друг избор освен да се подготвим на всички равнища. Нашият нов пакет за помощ ще подкрепи Световната здравна организация и ще предостави целево финансиране, за да се гарантира, че страните с по-слаби здравни системи не са забравени. Целта ни е да ограничим епидемията в световен мащаб“.

Подкрепа за държавите членки

Вследствие на събитията в Италия Комисията засилва подкрепата си за държавите членки във връзка с текущата работа по планирането на готовността, действията при извънредни ситуации и за реагиране.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „С оглед на бързо променящата се ситуация имаме готовност да увеличим помощта си. В тази връзка през тази седмица съвместен експертен екип на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и на Световната здравна организация ще замине за Италия, за да окаже подкрепа на италианските органи.“

Контекст 

Новото финансиране от ЕС ще помогне за откриването и диагностицирането на болестта, за грижите за заразените хора и за предотвратяването на по-нататъшното разпространение на болестта в този критичен момент.

От пакета за помощ на стойност 232 милиона евро:

— 114 милиона евро ще подкрепят Световната здравна организация (СЗО), и по-специално глобалния план за готовност и реагиране. Целта е да се засили работата във връзка с готовността и реагирането при извънредни ситуации, свързани с общественото здраве, в държави със слаби здравни системи и ограничена устойчивост. Част от това финансиране зависи от съгласието на бюджетните органи на ЕС.

— 15 милиона евро са планирани за Африка, включително за Института „Пастьор“ в Дакар, Сенегал, за да се подкрепят мерки като бързото диагностициране и епидемиологичното наблюдение.

— 100 милиона евро ще бъдат отпуснати за спешно необходими научни изследвания, свързани с диагностиката, лечението и превенцията, включително 90 милиона евро чрез Инициативата за иновативни лекарства — партньорство между ЕС и фармацевтичната промишленост. *

— 3 милиона евро се разпределят за Механизма на ЕС за гражданска защита и са предназначени за полети за репатриране на гражданите на ЕС от Ухан, Китай.

За повече информация

Въпроси и отговори: Отговорът на ЕС на COVID-19 Търсене на налични преводи за тази връзка

 

Източник: Европейска комисия