Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com

Брекзит: Безвизов достъп за гражданите на ЕС и на Обединеното кралство

2019-04-05T21:37:40+03:00април 4, 2019|Categories: Без категория|
  • Гражданите на Обединеното кралство трябва да бъдат освободени от визови изисквания при кратък престой в ЕС, след излизането на страната от ЕС
  • Трябва да се гарантира реципрочност за гражданите на ЕС
  • Прилагане на безвизовия режим след Брекзит

Гражданите на Обединеното кралство ще могат да влизат в ЕС без визи за кратки периоди, след излизане на страната им от ЕС, при условие че гражданите на ЕС се възползват от същите условия, когато пътуват до Обединеното кралство.

Евродепутатите подкрепиха в четвъртък с 502 гласа „за“, 81 гласа „против“ и 29 гласа „въздържал се“ проектозакона относно освобождаването на гражданите на Обединеното кралство от визови изисквания при влизане в ЕС за кратък престой, след като страната им се оттегли от ЕС.

Запазването на безвизовото пътуване между ЕС и Обединеното кралство е ключова част от подготовката за последствията след Брекзит. На Острова живеят 3,7 млн. европейски граждани, в това число и около 280 000 българи, чиито права трябва да бъдат гарантирани“, каза докладчикът Сергей Станишев (С&Д, България).

Законодателството ще влезе в сила от деня след оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. След тази дата, гражданите на Обединеното кралство с британско гражданство няма да се нуждаят от виза за престой в ЕС до 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Обединеното кралство ще бъде включено в списъка на повече от 60 страни и територии, чиито граждани не се нуждаят от виза, за да влязат в ЕС с цел бизнес, туризъм или за посещение на роднини или приятели. Освобождаването от изискване за визи не се отнася за правото на работа в ЕС.

Отмяната на визовия режим при реципрочност

ЕС ще отмени визовия режим за граждани на Обеди