Европейският съюз и Обединеното кралство са изправени пред сходни предизвикателства като измененията в климата и полицейското сътрудничество и могат да спечелят от намирането на общ подход по тези теми.

Приетото споразумение за оттегляне уреди важни проблеми като правата на гражданите на ЕС във Великобритания и на британците в ЕС, финансовите ангажименти на Лондон, както и контрола по границите, особено тази между Обединеното кралство и Ирландия. Клаузите на споразумението трябва да бъдат изцяло приложени на практика.

Въпросите на бъдещото сътрудничество обаче бяха оставени за отделно споразумение, което в момента се договаря на базата на приетата и ратифицирана от двете страни политическа декларация.

Позицията на Парламента

В резолюция от 12 февруари депутатите призоваха за всеобхватно споразумение между Великобритания и ЕС, осигуряващо равнопоставени условия на конкуренция чрез поемане на стабилни ангажименти. Те също така изразиха надежда за постигане на съгласие в областта на риболова.

Председателят на контактната група на Парламента за отношенията с Великобритания Дейвид Макалистър заяви в изявление на 29 май: „Парламентът няма да даде съгласието си за споразумение, което не включва клаузи за равнопоставени условия на конкуренция, основни права, твърди изисквания за прилагане на договореностите и стабилна рамка за риболова“.

„Парламентът също така смята за критично важно пълното прилагане на споразумението за оттегляне, което бе подписано от британския министър-председател“.

Членовете на парламентарните комисии по външна политика и търговия приеха на 12 юни проект за резолюция, подкрепяща позицията на ЕС в преговорите за бъдещите отношения. Парламентът ще гласува резолюция по темата на пленарното си заседание от 17 до 19 юни.

Гласуването в парламентарните комисии предшестваше срещата на 15 юни на британския премиер Борис Джонсън с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и председателя на Парламента Давид Сасоли.

Какво ще покрива споразумението за бъдещите отношения

В договора за бъдещите отношения могат да влязат клаузи за търговията със стоки и услуги, опазването на околната среда, изследванията, образованието и други.

Ключов въпрос ще бъде условията и принципите на търговия между ЕС и Великобритания ‒ например, ще има ли мита, какви ще бъдат стандартите за търгуваните продукти, как ще се гарантират честни условия на конкуренция и защитата на основните права, как ще се сътрудничи в областта на риболова и как ще се разрешават евентуални спорове.

Гражданите и техните права