На 27 януари се навършват 75 години от освобождаването на концлагера „Аушвиц-Биркенау“. Смята се, че за годините на Втората световна война през него са преминали над 1 млн. души. 7000 оцелели са намерени живи през 1945 г.

27 януари отбелязваме като Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Няма да забравим!

Послание на председателя Фон дер Лайен, председателя Мишел и председателя Сасоли по повод 75-ата годишнина от освобождаването на лагера „Аушвиц-Биркенау“

„Да забравим мъртвите означава да ги убием отново.“ — Ели Визел, „Нощта“

Преди седемдесет и пет години съюзническите сили освободиха нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“. С това бе прекратено най-ужасяващото престъпление в европейската история — планираното унищожение на евреите в Европа. Бяха убити шест милиона еврейски деца, жени и мъже, както и милиони невинни хора, сред които стотици хиляди роми, преследвани заради етническата си принадлежност. Цената беше неописуемо висока, но едва ли би могло да има по-символичен и по-голям триумф над нацистите от отбелязването на тази победа в Израел.

Ревизионизмът и липсата на образование застрашават общото разбиране за уникалността на Холокоста, което е необходимо за предприемането на конкретни действия той да не се повтаря никога повече. Присъединявайки се към днешната среща на държавните и правителствените ръководители в Йерусалим, ние заставаме редом с онези, които са решени да не оставят екстремистите и популистите безпрепятствено да се опитват да преминават предела и да поставят отново под въпрос човешкото достойнство и равенството на всички човешки същества.

Холокостът е европейска трагедия, повратна точка в историята ни и споменът за него е закодиран в гените на Европейския съюз. Съхраняването на спомена за Холокоста не е самоцел. То е един от градивните елементи на европейските ценности. Европа, в центъра на която е човечеството, защитено с принципите на правовата държава, демокрацията и основните права.

Намираме се на кръстопът. Броят на оцелелите от Холокоста намалява, поради което ще трябва да намерим нови начини да пазим спомена жив, използвайки свидетелствата на потомците на тези оцелели. Те ни напомнят да сме бдителни спрямо надигащата се вълна от антисемитизъм, заплашваща ценностите, които са ни толкова скъпи — плурализмът, многообразието, свободата на религията и свободата на словото. Ценности, с които се отстояват малцинствата: всички малцинства, винаги. Еврейските общности допринесоха за оформянето на европейската идентичност и винаги ще бъдат част от нея.Всички части на обществото, нови и стари, трябва да приемат тези поуки от Холокоста.

Наш дълг е да застанем рамо до рамо с